Δημοσίευση : Σεπτέμβριος 8, 2019

Επανεκκίνηση στην αυτοδιοίκηση

Του Άρη Ραβανού

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές ξεκίνησαν τη νέα τους πορεία και αναμένεται να οδηγήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες στη μετά μνημονίων εποχή. Μια εποχή που δεν θα είναι διόλου ρόδινη, αφού ως χώρα θα πρέπει να μετράμε και το τελευταίο ευρώ που επενδύουμε, ώστε να πιάνει πραγματικά τόπο.

Ειδικά ο Δήμος, ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, καλείται, μέσα σ΄ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να διεκδικήσει πόρους και προγράμματα που θα επενδυθούν, για την τοπική ανάπτυξη και τις ανάγκες της νέας εποχής.

Δεν αρκεί η επένδυση στο “φαίνεσθε” και δεν μπορεί οι περιφέρειες και οι δήμοι στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα να κυβερνώνται με βάση, παρωχημένα πρότυπα διοίκησης, που έχουν κοστίσει πολλαπλώς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η «ενός ανδρός εξουσία», οι πολιτικές κολεγιές, η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,  πρέπει να σταματήσουν… χθες.  Μια σύγχρονη περιφερειακή και δημοτική αρχή οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει , αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις, να δημιουργεί φρέσκα οράματα, αντί να βολεύεται με «μπαγιάτικες φαντασιώσεις», να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

Έννοιες όπως το περιβάλλον, η οικολογία, η βιώσιμη κινητικότητα, η συμμετοχικότητα, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η κοινωνική αλληλεγγύη και άλλες πολλές, δεν είναι για να παραγεμίζουν τα ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλλάδια, αλλά για να οριοθετούν τη νέα πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσει συνολικά η Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα με ενίσχυση των υποδομών, των κοινωνικών δομών, των δημοτικών λειτουργιών, κ.α.

Σε αυτό το πεδίο, πρέπει να υπάρξει σύνθεση δημιουργική της αυτοδιοικητικής εμπειρίας των παλαιότερων με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για προσφορά των νεότερων. Να καλλιεργηθεί μια νέα φιλοσοφία στους εργαζόμενους της Περιφέρειας και των Δήμών ώστε να συνειδητοποιήσουν τον σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που επιτελούν και παράλληλα να ενισχυθούν με κάθε τρόπο.

Να ενεργοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι κοινωνικές δυνάμεις που «κρύβονται» στους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους και φορείς της Περιφέρειας και των Δήμων, στηρίζοντας τις δράσεις τους και ενισχύοντας το «στίγμα» τους στην τοπική κοινωνία.

Να υπάρξει η μέγιστη δυνατή θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος, καθιστώντας το παράλληλα προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να το απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους. Να δοθεί σε κάθε Δημοτική Ενότητα τα εφόδια που χρειάζεται ν’ αναπτύξει τις δικές της, ιδιαίτερες δυνατότητες. Να δημιουργηθούν μόνιμες ομάδες εργασίας, ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις, που θα «κυνηγούν» σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο  -συστηματικά και αποτελεσματικά- κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου. Να στηριχθεί η υφιστάμενη τοπική επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουν η περιφέρεια και οι δήμοι νέες επιχειρήσεις στην περιοχή, κτίζοντας μια διαχρονική σχέση αμοιβαίας ωφέλειας, με ξεκάθαρους κανόνες, που θα γίνονται σεβαστοί και από τις δύο πλευρές.

Μια σύγχρονη Περιφέρεια και ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να βγει από το καλούπι του φοβικού απομονωτισμού του, μέσω της ανάπτυξης ενός πλέγματος διαδημοτικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Οικολογία, την Κοινωνία.

Οφείλει η περιφερειακή αρχή και οι νέες δημοτικές διοικήσεις να ενδυναμώσουν την ενεργοποίηση των πολιτών, δίνοντας πραγματική φωνή στον πολίτη, μέσα από τις τακτικές ανοικτές συζητήσεις στις γειτονιές, την ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

Η περιφέρεια και οι Δήμοι δεν είναι προσωπικές επιχειρήσεις, αλλά πολυμετοχικοί φορείς και η συμβολή όλων είναι καθοριστική για τη λειτουργία του με ενίσχυση του διαλόγου και εξάλειψη του μονόλογου, αλλά και με ενδυνάμωση της συνεργασίας.

Το στοίχημα είναι να γίνει επανεκκίνηση…

 

Σχολιάστε

© Copyright 2019 Ipirotikovima.gr. All rights reserved.
Design & Development by Enterweb.gr