Δημοσίευση : Απρίλιος 14, 2019

Μωυσής Ελισάφ: Ο γιατρός που θέλει να αλλάξει τα Γιάννενα

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιος δήμαρχος της πόλης

Ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, είναι ένας άνθρωπος σύμβολο για την περιοχή, όπως είπε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Ως επικεφαλής του συνδυασμού «Γιάννενα, Νέα Εποχή» και διεκδικητής του Δήμου Ιωαννιτών δίνει τη μάχη για να γυρίσει η πόλη σελίδα.  Και όπως είπε στην ίδια εκδήλωση ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο Μ. Ελισάφ, «μπορεί να γεφυρώσει διαφορές και απόψεις και να εμπνεύσει νέους και μεγάλους και να οδηγήσει τα Γιάννενα σε μια νέα εποχή. «Η εκλογή Ελισάφ δεν θα είναι μόνο θετική για τα Γιάννενα, αλλά θα έχει μεγάλη πολιτική και ηθική σημασία για όλη τη χώρα» είπε ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης που σημείωσε ότι έχει να παραβρεθεί σε πολιτική εκδήλωση 30-40 χρόνια. Το Βήμα της Κυριακής συνάντησε τον Μ. Ελισάφ πριν από την εκδήλωση του προς τους ετεροδημότες και συνομίλησε μαζί του για θέματα που αφορούν και ευρύτερα την αυτοδιοίκηση, καθώς είναι ένα πρόσωπο, γύρω από το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση και ενδιαφέρον λόγω και της πλούσιας δράσης του στην περιοχή αλλά και της ιδιαίτερα ενεργούς ακαδημαϊκής δραστηριότητάς του.  

****************

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό

 

Ποιος είναι ο καλός δήμαρχος για εσάς; Ποιο πρέπει να είναι το μοντέλου του δημάρχου της νέας εποχής;

«Ο καλός δήμαρχος πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Οφείλει να ακούει τους δημότες, να παίρνει τα μηνύματά τους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δήμου του. Ο καλός δήμαρχος πρέπει να έχει όραμα  στο οποίο θα κάνει συμμέτοχους τους πολίτες ώστε από κοινού να ανοίξουν δρόμους για τη νέα εποχή».

 

Τι θέλουν σήμερα τα Γιάννενα, μια σημαντική περιφερειακή πόλη με ιστορία και με αρκετό νέο κόσμο λόγω και του Πανεπιστημίου;

«Με δεδομένο ότι τα μεγάλα έργα υποδομής, κυρίως οι οδικοί άξονες έχουν ολοκληρωθεί, σήμερα η πόλη χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και προβολής. Στην παράταξή μας αυτό το αποκαλούμε «προγραμματισμένη εξωστρέφεια» για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα Γιάννενα να καταστούν και πάλι το εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, αθλητικό και τουριστικό κέντρο των νοτιοδυτικών Βαλκανίων. Το Πανεπιστήμιο άλλωστε με το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και τις υποδομές του μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο σ’ αυτή την διαδικασία».

 

Οι πολίτες θέλουν σήμερα μόνο ένα δήμαρχο που θα μαζεύει αποτελεσματικά τα σκουπίδια ή ζητούν να είναι και πολιτικός και να μιλά και για την πολιτική.

«Πρωταρχικός στόχος του δημάρχου και της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων. Ωστόσο ο δήμαρχος πρέπει να αρθρώνει πολιτικό λόγο, να τοποθετείται με σαφήνεια για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και να είναι συγχρονισμένος με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

 

Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στα Γιάννενα;

«Η ανεργία, κυρίως των νέων, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά τα τοπικά προβλήματα τα σοβαρότερα εντοπίζονται σε αυτό που ονομάζουμε «καθημερινότητα», δηλαδή η αποκομιδή των απορριμμάτων, το καταστρεμμένο οδικό δίκτυο, ο απαρχαιωμένος φωτισμός καθώς επίσης και το μεγάλο έλλειμμα στις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές υποδομές. Επίσης πρέπει να επισημανθούν τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης, του πελατειακού συστήματος, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της αδιαφορίας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Τέλος σοβαρό πρόβλημα αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου που πρέπει να εξυγιανθούν και να εκσυγχρονιστούν άμεσα».

 

Μπορεί και πώς να ασκήσει κοινωνική πολιτική ένας Δήμαρχος; Δύναται να καλύψει τα κενά της κεντρικής κυβέρνησης;

«Στη δεδομένη συγκυρία ο Δήμος οφείλει να παρεμβαίνει εκεί όπου διαπιστώνει αδυναμίες της κεντρικής κυβέρνησης. Βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής αποτελούν η απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών καθώς και η μέριμνα για την Τρίτη ηλικία, τα άτομα με ειδικές δεξιότητες και τους οικονομικά ευάλωτες συμπολίτες».

 

Η Ήπειρος δυστυχώς είναι από τις τελευταίες περιφέρειες στην Ε.Ε. από πλευράς ανάπτυξης. Πως φαντάζεστε την ανάπτυξη στην Ήπειρο με επίκεντρο τα Γιάννενα;

«Η Ήπειρος βρίσκεται σήμερα στο σταυροδρόμι των δύο μεγαλύτερων οδικών αξόνων της χώρας, με δύο αεροδρόμια που αναπτύσσονται ραγδαία κι ένα λιμάνι με τεράστια δυναμική. Είναι μία περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από το φυσικό περιβάλλον, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα τοπικά προϊόντα. Η ανάπτυξη λοιπόν δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από τους συγκεκριμένους τομείς και την διασύνδεσή τους. Τα Γιάννενα είναι το κέντρο της Ηπείρου και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια αξιοποιώντας τα δυνητικά τους πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο, το επιστημονικό και πολιτιστικό δυναμικό, την πολυπολιτισμική τους παράδοση, τα μνημεία τους και την ομορφιά που τους χάρισε η φύση».

 

Είστε το κέντρο της Ηπείρου ή θέλετε συνέργειες με Αρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα και σε ποιο βαθμό. Ρωτώ γιατί υπάρχει μια αντίληψη κυριαρχίας των Ιωαννίνων.

«Προφανώς είναι απαραίτητες οι συνέργειες με όλους τους Δήμους της Ηπείρου και αυτούς που αναφέρατε αλλά και τους όμορους. Μέσα από την συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

 

Εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος, με την επίλυση ποιου προβλήματος θα θέλατε να συνδέσετε το όνομά σας;

«Με την αποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου που θα υπηρετούν τον πολίτη, με την αντιμετώπιση του πελατειακού συστήματος, με τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Όλα αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την βελτίωση της ζωής των πολιτών και την εξωστρέφεια της περιοχής. Με άλλα λόγια, αν μέσα σε μία θητεία πετύχω μια αποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου τότε θα έχουν μπει οι βάσεις για τη νέα εποχή».

 

Πώς αυτοπροσδιορίζεστε; Και εάν τα προβλήματα στους δήμους έχουν χρώμα και εάν οι λύσεις χωρούν και ιδεολογική προσέγγιση.

«Είμαι ενεργός πολίτης που πιστεύω ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ακατάλληλος για κομματικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και ότι οι κομματικές διακηρύξεις δεν αποτελούν εχέγγυο για την λύση των τοπικών προβλημάτων. Γι’ αυτό το λόγο συγκροτήσαμε την παράταξή μας χωρίς καμία κομματική στήριξη ή διαμεσολάβηση. Οι προτάσεις μας είναι βαθιά πολιτικές και προοδευτικές επειδή διασφαλίζουν λύσεις για τους πολλούς».

 

Επιγραμματικά και σε τίτλους μπορείτε να μου παραθέσετε τις προγραμματικές σας προτεραιότητες;

«Βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, εξυγίανση και εκσυγχρονισμός των δομών του δήμου, ψηφιακή επανάσταση, αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού, τουριστική ανάπτυξη, ολιστική στρατηγική διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για νέα έργα στο Δήμο».

 

Ποια πρέπει να είναι η στάση ενός Δημάρχου όπως των Ιωαννίνων στο μεταναστευτικό – προσφυγικό;

«Το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μία πρόκληση για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες που δοκιμάζει την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη. Οι δήμοι στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουν σαφή και οριοθετημένο ρόλο στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος,  να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών- προσφύγων και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες δομές σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών κι άλλους φορείς».

 

Με αφορμή και αυτό το μείζον θέμα, σας φοβίζει η άνοδος της Ακροδεξιάς;

«Είναι προφανές. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που δεν συσχετίζεται μόνο με το μεταναστευτικό αλλά και με τις αρνητικές συνέπειες μιας άναρχης παγκοσμιοποίησης που περιθωριοποιεί ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και οδηγεί στην ανάδυση ταυτοτικών φαινομένων και του εθνικισμού».

 

Η Ήπειρος στο παρελθόν είχε ακμάζουσες και σημαντικές εβραϊκές κοινότητες, τόσο στα Γιάννενα όσο και στην Αρτα και στην Πρέβεζα. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό, όχι μόνο στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης;

«Η ανάδυση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης και επομένως και της πλούσιας Εβραϊκής παράδοσης του ελληνόφωνου (ρωμανιώτικου) εβραϊσμού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης, στην ανάκτηση της ιστορικής της μνήμης και της ταυτότητάς της και βέβαια στην τουριστική της προβολή. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση».

***Αναδημοσίευση από το Βήμα της Κυριακής, 14-4-2019

Σχολιάστε

© Copyright 2019 Ipirotikovima.gr. All rights reserved.
Design & Development by Enterweb.gr